Klim Op = SCHAAKSCHOOL!

schaaktoernooien

Klim Op doet met aan het provinciaal en mits plaatsing ook aan het Vlaams en Belgisch Kampioenschap. De data van deze schaaktoernooien verschijnen op het prikbord.

interessante websites

In Klim Op is er al heel wat jaren een schaaktraditie.  Onze kinderen leren tijdens de middagpauze schaken van ervaren ‘schaakmeesters’.  Als ze het schaken wat onder de knie hebben mogen ze deelnemen aan tornooien en kampioenschappen tegen andere scholen. 

 

Wanneer?

onze schaaklessen voor 'beginners' starten in oktober. De gevorderden starten een weekje vroeger, in september, samen met schaakmeester Willy.

De schaakclub is open tijdens de middag van 12.20u tot 13.00u op dinsdag en donderdag.

 

Wie kan schaken op school?

Elk kind kan leren schaken, eender van welke ‘afkomst’, achtergrond of gezinssituatie.

We geven schaakles in twee verschillende groepen. In de eerste groep kunnen kinderen de schaakregels leren, de loop van de stukken en de eerste stappen om het spel te openen en te ontwikkelen. In de tweede groep wordt er gewerkt rond tactiek en ploeggeest om het niveau te behalen om aan tornooien mee te kunnen doen.

 

Wat doet schaken met kinderen?

Het schaakspel bevordert het denkvermogen en stimuleert volgende attitudes: snel denken, juist beslissen, geheugentraining, ruimtelijk inzicht, analyse en kritisch oordelen, concentratie en beheersing van emoties.

Het schaken ontwikkelt ook sociale attitudes: een gezond competitiebesef, fijn omgaan met winnen en verliezen, en waardering voor manifeste superioriteit. Het versterkt tevens het zelfvertrouwen en zelfrespect. Het kind staat immers centraal.

 

Ontdekken we grote schaaktalenten? Dat is mooi meegenomen om eventueel te kunnen deelnemen aan wedstrijden, maar dat is geen doel op zich. Plezier beleven aan het schaakspel is prioritair.   

 

Gouden schaakregels:

Speel niet te snel. Nadenken is het motto! 

Ploeggeest is zeer belangrijk en vraagt een engagement!

Regelmatig trainen, niet enkel en alleen de week voor een tornooi, maar wekelijks!